Laseren tatoeages
Laseren tatoeages
Tatoeages worden veelal als sierlijke decoratie op het lichaam beschouwd, maar kunnen toch op enig moment niet meer passen bij het beeld dat je ervan had, op het moment dat je deze liet zetten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van schaamte of spijt. In die zin kunnen we stellen dat de wens om een tatoeage te laten verwijderen even sterk kan zijn als de wens om er een te laten zetten.
Schattingen laten zien, dat ongeveer 10% van de Nederlanders een of meer tatoeages heeft. Daarvan heeft ongeveer de helft op enig moment spijt van het laten zetten van de tattoo en kiest ervoor om deze te laten verwijderen.
Vooral jongeren willen met het laten zetten van een tattoo een statement maken. Toch kan dit op latere leeftijd bijvoorbeeld het leggen van sociale contacten of het vinden van een baan bemoeilijken. Bij HuidZorg Drenthe hebben we de beschikking over een Q-switched Nd YAG laser, waarmee wij op effectieve en veilige manier tattoos kunnen verwijderen. Tot op heden doen wij dit overigens alleen bij tatoeages die zijn gemaakt met zwarte inkt.
Tijdens de laserbehandeling geeft het apparaat een zeer snelle lichtpuls met hoge energie, precies in het gebied waar dat nodig is. Die lichtpulsen worden geabsorbeerd door de inkt in de tattoo, waardoor de pigmenten als het ware worden vergruisd (in minuscule deeltjes) en door het lichaam verder worden opgeruimd.
Tattoo laten laseren? Kies voor de veilige optie!
‘Veel laserbehandelingen gaan fout, kopte de NOS laatst in een nieuwsupdate’. Er werd zelfs een heel item in het NOS-Journaal aan gewijd. Je tattoo laten zetten dat heb je vast en zeker weloverwogen gedaan. Het komt echter heel vaak voor, dat mensen achteraf spijt krijgen van de keuze van dat moment. Helemaal niks mis mee, dat overkomt velen. Dus je staat hierin zeker niet alleen. Maar zorg er dan wel voor dat je geen spijt krijgt van het laten verwijderen van de tattoo. Dat dit wel met de nodige voorzorgen en expertise wordt gedaan, zeg maar.
Er is sinds kort een Meldpunt Tattoo Laser Ellende in het leven geroepen. Want het blijkt nogal eens faliekant verkeerd te gaan wanneer tattooshophouders, nagelstudio’s of schoonheidsspecialisten dit ‘er gewoon even bij doen’. Vast en zeker mensen met goede bedoelingen, maar met geen tot weinig kennis en kunde. Inschattingsfouten, overmoed of onvoldoende kennis en ervaring kunnen ernstige verbrandingen, littekens en plastische chirurgie tot gevolg hebben.
‘Leveranciers van laserapparatuur gaan wat ons betreft de fout in wanneer zij goedkope lasers aanbieden aan genoemde beroepsgroepen’, zegt specialist in tattoos verwijderen Andy Han. Hij breekt in het tv-programma ‘Getekend voor het leven’ een lans voor huidtherapeuten die een jarenlange studie hebben gevolgd om tatoeages op veilige manier en met hoogstaande apparatuur te verwijderen. Zo’n hoogwaardige laser voor tattoos verwijderen kost al gauw drie ton of meer.
‘Een minicursus die bij goedkope lasers wordt gegeven, is vragen om problemen’ aldus Jiska Boer van HuidZorg Drenthe, met vestigingen in Emmen en Hoogeveen. ‘Wij hebben veel ervaring met het verwijderen van tatoeages die zijn gemaakt met zwarte inkt en geven je graag advies.’